Lezzetinde ıspanaktan eser olmayan, görselliğinde fıstığa batmış çıkmış görüntüsünü veren ıspanaklı pasta değişik tatlı tariflerinin en can alıcı pastalarından biridir. Ispanaklı Pasta yoğunlaşan kremasıyla bu lezzeti deneyenlerde mutluluk kaynağı olmuştur. Son günlerin enteresan tariflerinden sayılan ıspanaklı pasta çay saatlerinin ve konuk günlerinin arasında yer alan ve oldukça beğeni kazanan lezzetleri arasına girmiştir.

Kullanılacak Malzemeler:

(Pastanın Keki İçin):

1,5 su bardağı Toz Şeker

4 Yumurta

1,5 çay bardağı Sıvı Yağ

3 su bardağı Un

1 paket Kabartma Tozu

250 gram Ispanak

¾ su bardağı Süt

2 adet Damla Sakızı (Parça)

(Kreması İçin):

3 yemek kaşığı Un

5 yemek kaşığı Toz Şeker

4 su bardağı Süt

2 yemek kaşığı Buğday Nişastası

1 adet rendelenmiş Limon Kabuğu

1 Yumurta Sarısı

400 gram Mascarpone/Labne Peyniri

(Üst Süslemesi İçin):

1 su bardağı taze Yaban Mersini

Dikkat edilmesi gereken noktalar:

İnce kıyılan ıspanakları doğramanın yerine damla sakızlı süt ilavesiyle karıştırarak sıvı hale getirin.

Pişirme Tavsiyesi:

Çiğ haldeki ıspanakları buharda pişirip mutfak robotundan geçirerek kekin yapımında kullanın. Harca isterseniz toz vanilya ilave edebilirsiniz.

Ispanaklı Pastanın Yapılışı:

Ispanakları saplarından ayırarak yapraklarını suda durulayın. Bu işlemi birkaç kez yapın. Zira kumunu tek yıkayışta atmayabilir. Damla sakızlarını havanda dövün. Ispanakları, dövülmüş damla sakızı ve sütü mutfak robotunda karıştırın. Yumurtalarınızı derin bir kap içine alın. Üzerine toz şekeri ekleyin. Şeker taneleri kayboluncaya kadar mikserde çırpın. Karışıma sıvı yağ ve ıspanaklı sıvı karışımınızı ilave edip yaklaşık 5 dakika kadar çırpmaya devam edin. Ununuzu bir elekten geçirin. Karışıma elenmiş unu ve kabartma tozunu ilave edin. Tüm karışımı bir çırpıcıyla karıştırıp kek harcını oluşturun.

Kelepçeli bir kek kalıbının tabanını yağlı bir kâğıtla döşeyin. Üzerine hazırlanan kek harcını dökün. Harcın üzerini mutfak ıspatulasıyla düzgün duruma getirin. Önceden ısıtmış olduğunuz 180 derecelik fırında 40 dakika süreyle pişirin. Pastanın krema hazırlığı aşamasında un, süt, buğday nişastası, yumurta sarısı, toz şeker ve rendelenmiş limon kabuklarını bir tencere içerisine alın. Bir çırpıcı sayesinde çırpılan krema harcını kısık ateşte yaklaşık krema kıvamına gelinceye kadar karıştırarak pişirin. Krema kıvamına geldiğinde ateşten alarak ılık duruma gelinceye kadar kenarda bekletin. Labne veya Mascarpone peynirini ilave edip krema harcının soğumasını sağlamak için buzdolabına tekrar koyun.

Pişen kekinizi fırından çıkarın. Çok az bir süre dışarıda dinlenmeye bırakın. Düz bir servis tabağına ters çevirin. Tabanında bulunan yağlı kâğıdı üzerinden çıkartın. Kekinizi uzun bir bıçakla ortadan ikiye bölerek bir yarısını kenara bırakın. Taban parça kekinizin üzerini dolapta soğumuş kremayla kaplayın. Üzerine diğer kek parçasını getirerek kapatın. Taze yaban mersinleriyle üstünü süsleyin. Pastayı buzdolabında beklettikten sonra çıkarıp servis edebilirsiniz.