Hangel Mantı Kars yöresinin mutfaklarında pişirilen geleneksel lezzetlerden biridir. Mantı lezzeti Türkiye’de yöresel olarak Kayseri’ye ait olmasıyla birlikte Kars’ın tüm mutfaklarında sevilerek yapılan ve tüketilen lezzetlerin başında gelir. Yapımı kolay ve pratik olan bu mantı çeşidi yörenin haricinde zamanla tanınmış ve Türk mutfaklarına girmeyi başaran mantılardan biri olmuştur. Hangel Mantı mutfak lezzetlerini sevenler, mantı yapmayı zevk haline getirenler, bereketli yemekler pişirmeyi sevenler ve yöresel lezzetlere önem verenler için ideal bir damak tadıdır.

Kullanılacak Malzemeler:

1,5 su bardağı ılık Su

1,5 çay kaşığı Tuz

Yeteri kadar Un

1 Yumurta

Mantının İç Harcı İçin:

1,5 Çay kaşığı Tuz

300 gram Dana Kıyma

2-3 adet orta boy Kuru Soğan

2-3 adet orta boy Patates

İsteğe göre bir miktar Kuru Nane, Karabiber, Pul Biber

Haşlama ve Hamur Açma Aşamasında Kullanılacak Malzemeler:

2 litre Su

Orta büyüklükte 1 kâse Un

Üzeri İçin Kullanılacak Malzemeler:

1 kâse Sarımsaklı Yoğurt

3 çorba kaşığı Tereyağı

1 tatlı kaşığı Domates Salçası veya acı Biber Salçası

Yapılışı:

Mevcut derin bir kabın içerisinde 2 litre suyu ve orta büyüklükte kâsedeki unu koyarak oldukça koyu bir hamur kıvamına gelecek derecede yoğurun. Hamur cıvık kıvama geliyorsa üzerine bir miktar daha un ilave ederek sert bir hamur olana kadar tekrar yoğurmaya devam edin.  Yoğurdunuz hamuru bir süre dinlendirdikten sonra 3 eşit beze halinde bölerek açmaya hazır hale getirin. Bezelerin üzerini nemli bir tülbent veya bezle örterek bir süre daha dinlenmeye bırakın.

2-3 adet orta boy patatesi dilimler halinde soyarak su dolu bir tencere içinde haşlamaya bırakın. Haşlanan patatesleri bıçakla minik parçalar halinde kıyarak bir kap içinde püre kıvamına gelinceye kadar ezin. 2-3 orta boy kuru soğanı minik küpler halinde kıyın. Bir tava içerisine 300 gram dana kıyma ve doğradığınız soğanları da ilave ederek bir süre kıyma ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun. Bu süre sonunda ezilmiş patatesleri, pul biber, karabiber ve naneyi kıyma harcına ilave edin. Ateşte çok az bir süre daha bırakarak pişirin.

Eşit büyüklükte 3 adet bezeyi düz bir zemin üzerinde yaklaşık 1 cm. kalınlığında oklava veya merdaneyle açın. Açılan hamurları çay bardağının üst kısmıyla keserek yuvarlaklar elde edin. Yuvarlak hamurlarınızın üzerine hazırladığınız mantı harcını uzunlamasına yayın. Mevcut hamurun bir ucunu içine katlayın. Ortaya çıkan kulak çıkıntısı şeklini hamurun tam ortasından katlayarak merkezde birleştirin. Büyük boy yemek tencerenizi suyla doldurun, içine bir miktar tuz ve birkaç damla kadar sıvı yağ ilave ederek kaynamaya bırakın. Suyun 100 derecelik kaynama aşamasında Hangel mantılarınızı içine atıp tek tek haşlanmasını sağlayın. Haşlanan mantılarınızı süzerek geniş bir tabağa bırakın. Üzerine hazırladığınız acı biber salçası ve tereyağı ile hazırladığınız sosu gezdirin. Mantınızı servis edebilirsiniz.